Кулінарна спадщина Рівненщини: МАЦИК
ПОБАЧ, ВІДЧУЙ, СМАКУЙ
Пізнавати Рівненщину не лише історичними пам'ятками, а й через автентичні рецепти та унікальні регіональні продукти
Місто Рівне, як обласний центр, впродовж десятиліть зібрало в собі культурні традиції всіх районів Рівненщини. Це ж стосується і кулінарної спадщини. Територіальне розташування Рівного майже на межі Полісся та Волині зумовило поєднання в межах міста кулінарних традиції цих історичних регіонів. Однак з часом старовинні традиційні страви все рідше з’являються на кухні рівненських господинь та в меню місцевих ресторанів, а молодь навряд чи знає хоча б декілька назв автентичних смаколиків
Тому для збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини Рівненщини та Любельщини в 2020 році стартував міжнародний проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного», який реалізовує ГО «Агенція сталого розвитку міста» та Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради, спільно з Урядом міста Люблін. Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».
Кожен з трьох сторін проєкту має свої зобов'язання та етапи проєкту.
Реалізація проєкту у частині ГО «Агенція сталого розвитку міста» розпочалася із вивчення регіональних страв Рівненщини та налагодження комунікації з місцевими рестораціями. Команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» їздила у дослідницькі експедиції Поліссям. Свідомо шукали віддаленні села, спілкувались із знавцями кулінарії у різних місцевостях, вивчали традиції кухні в родинах, рецепти приготування регіональних традиційних страв. Господині готували найпопулярніші місцеві страви – зелений борщ з грибами та в’ялою рибою, чорна юшка та потравка, млинці на заквасці запечені в печі, сушені коропи на соломі в печі, куліш з грибами та ребрами, картопляники, розсол до бульби в макусі, наліствєнніки, шишкове варення та дикий мед з бортів, морс з журавлини та пампушки, посипані маком, тощо – та ділилися власними кулінарними секретами, які передаються в їхніх родинах з покоління в покоління.
У результаті експедицій та дослідження кулінарної Рівненщини створили кулінарний каталог “СМАКУЙ РІВНЕНСЬКЕ: АВТЕНТИЧНІ СТРАВИ ТА НАПОЇ”. Цей каталог виданий трьома мовами (українською, польською, англійською) та є у онлайн форматі та роздрукоаний. Також ГО “Агенція сталого розвитку” створила каталог шрифтом Брайля. Отримати друковані примірники можна написавши у фейсбуці на сторінку проєкту чи Агенції.
«Мацик - страва, що єднає покоління»
Для популяризації автентичної регіональної страви мацик, ГО «Агенція сталого розвитку міста» створила ПРОМОРОЛИК МАЦИК, де показали процес приготування мацика, зв’язок поколінь та красу рівненського краю. Субтитри до ролика трьома мовами: українською, польською та англійською.
15 травня 2021 року у Рівному буде проведено ФЕСТИВАЛЬ АВТЕНТИЧНОЇ КУХНІ «МАЦИК», на якому будуть представлені регіональні страви Рівненщини та Любельщини (Польща).
____________________
Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».
За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.