Печена риба в печі та дикий мед на Рівненщині

Смачні традиції, ремесла та обряди Рівненщини в сьогоденні: печена риба на соломі та бортництво

Ми продовжуємо серію публікацій про кулінарні експедиції ГО “Агенція сталого розвитку міста”, які популяризують кулінарні традиції та нематеріальну спадщину м.Рівне та Рівненщини. В статті збережено діалект регіону та пряму мову.

Приготування  риби на соломі в печі, бортництво та створення серпанку, традиція вшанування старих дерев - це все команда ГО “Агенція сталого розвитку міста” привезла з кулінарної експедиції по селам Дубровицького та Рокитнівського районів та поділиться з вами.


Полісся - це край столітніх велетнів дубів, вікових лісів, недоторканих боліт та озер багатих різновидною рибою. Свій відпочинок тут можна поєднати із збиранням ягід, грибів, лікарських рослин, або ж риболовлею. І справді варто спробувати на смак поліських традиційних коропів, карасів, в’юнів печених у печі на соломі.


Такий рецепт приготування риби знає кожна господиня та навчає її приготування своїх дітей. Очищена заправлена сіллю риба кладеться на солому і печеться в печі при низькій температурі протягом дня. Так господині використовували останнє тепло в печі, і риба там немов  мліла, а солома віддавала свій аромат і не давала рибі пригоріти. Процес приготування є дуже простим, проте смак просто неймовірний.  Смакує така риба дуже добре з пивом або ж квасом. Сучасні крафтові виробники вже взяли собі до уваги такий рецепт риби, тому коли будете її смакувати в барі, ресторані або ж придбаєте у крамниці  - пам'ятайте, що це за нашим регіональним поліським рецептом.

Також Поліський край відомий багатовіковою традицією бортництва. Це традиційний вид народного промислу, лісова форма пасічництва. Для добування меду бортники спочатку утримували бджіл у природних або штучних дуплах дерев, пізніше – у спеціально виготовлених колодних вуликах, які підвішувалися до лісових дерев або розташовувалися в садибах. Особливістю смаку такого меду було те, що його збирали саме дикі лісові бджоли.

 

Традиційно бортництво було заняттям чоловіків. Воно передавалося у спадок по чоловічій лінії разом із бортами та пасіками. Так утворювалися династії спадкових бджолярів. У Поліському регіоні сьогодні працюють близько 100 спадкових бортників. Сьогодні це старовинне ремесло внесено в перелік нематеріальної культурної спадщини України.


Мед завжди був на кухні у господинь. Його додавали до каші, млинців,  часто використовувався у приготуванні солодощів разом з ягодами та горіхами. Тому бортницький  мед був невід’ємним смаколиком у поліських родинах .

Поліські традиції - чи то кулінарні,  чи то ремесло, вірування чи обряди - це  все наша історія, спадщина наших предків та поколінь. Вона є надзвичайно багатою та невичерпною. Щоб ця  нематеріальна спадщина не зникла з часом -  дуже важливо її зберігати та розповідати про неї світу.


Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.


Фотограф Антон Трофімчук