Кулінарія - як напрямок туристичної промоції Рівного та Любліна

Регіональні страви та напої, автентичні рецепти, крафтові виробники, кулінарні традиції та звичаї, відвідування місцевих ресторанів, агросадиб, ферм, гастролавок, дегустація місцевої кухні – все це є складовими гастротуризму, який розвивається шаленими темпами у світі.


 

Завдяки проєкту «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного», що відбувся за фінансової підтримки Європейського Союзу у межах програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020», місту Рівне вдалося розпочати і свій шлях - збереження та популяризації традиційної кулінарної спадщини.
         У проєкті задіяно три партнери: ГО «Агенція сталого розвитку міста», Управління з питань стратегічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Рівненської міської ради та Уряд міста Люблін, кожен з яких реалізував свій напрямок. 



Візитівкою Рівненщини визнано м’ясний делікатес  «мацик», що з давніх-давен робили на півночі області. Традиційно мацика готують взимку, перед Різдвом, напихають міхур м’ясом підвішують на 6-8 місяців на горищі, а за правильного температурного режиму та  «гуляння» вітру під дахом, мацик ферментується та якісно висихає. Готують з мацика борщ, канапки, додають до каші, смакує як закуска до пива та квасу.


Для тих, хто віддає перевагу гастрономічним експериментам на домашній кухні, у межах проєкту команда  ГО «Агенція сталого розвитку міста» провели кулінарні експедиції областю та створили каталог рецептів «Смакуй рівненське: автентичні страви та напої». Цей каталог виданий трьома мовами (українською, польською, англійською), доступний у онлайн форматі https://bit.ly/3aMSQeF та роздрукований шрифтом Брайля.


 

Для промоції кулінарної спадщини міста Рівне та Рівненщини, ГО «Агенція сталого розвитку міста» створили промоційний ролик, де показали процес приготування мацика, зв’язок поколінь та красу рівненського краю. Субтитри до ролика трьома мовами: українською, польською та англійською.ВІДЕО




Також команда ГО «Агенція сталого розвитку міста» відповідала за потужну комунікаційну кампанію проєкту. 15 травня 2021 року у Рівному відбувся фестиваль автентичної кухні «МАЦИК», на якому були представлені регіональні страви Рівненщини та Любельщини (Польща), фольклорні колективи, кулінарні майстер-класи та місцеві крафтові продукти. ВІДЕО





Важливою є сталість популяризації кулінарної спадщини та регіональних страв по завершенню проєкту. Саме тому головним завданням Рівненської міської ради у проєкті було розробити стратегію співпраці та маркетингових комунікацій з промоції традиційної кулінарної спадщини Рівного https://bit.ly/366YW5K, та закупити ярмаркові ятки для майбутніх гастрономічних подій у місті.


Традиція збереження та популяризації кулінарної спадщини у Любліні є значно довшою, ніж у Рівному. Тому у проєкті транскордонної співпраці наш партнер Уряд міста Люблін активно ділився з нами досвідом та натхненням на гастрономічній міжнародній конференції. А також, промоційно підсилив локальних підприємців та люблініські заклади, що відтворюють регіональні страви та розвивають спільноту «Кухня натхнення».



29 червня 2021 року у Любліні відбулося підписання угоди про співпрацю між містами у галузі спільної промоції кулінарної спадщини та брендів кулінарного туризму Любліна та Рівного. Це важлива стратегічна складова подальшої підтримки сфери туризму та промоції нашого міста Рівне на міжнародній арені.

Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.