Фестиваль автентичної кухні «МАЦИК»

Фестиваль автентичної кухні «МАЦИК», що відбувся у День Європи 15 травня 2021 року у Рівному, об'єднав локальних виробників з Рівненщини, регіональні автентичні страви, кулінарні майстер-класи та фольклорну творчість Полісся. Акцентом заходу стали кулінарні майстер-класи, де наживо шеф-кухарі з Рівного та Любліна відтворювали рецепти власних регіональних автентичних страв та напоїв. 


До Рівного приїхало чимало відомих гостей з усієї України та делегація з Польщі. 
Павло Клімкін, ідейник проєкту, Посол України у Німеччині (2012-2014) та Міністр закордонних справ України (2014-2019), особисто взяв участь у приготуванні автентичних поліських страв: вороб-юшки (зелений борщ поліський), картоплі в макусі з розсолом, млинців в печі.


Паралельно шеф-повар Kamil Kotarskyj з Любліна готував автентичні польські страви: цибуляж з пастами з копченої риби та зеленого горошку, люблінський форсмак, паста з копченої риби, паста з зеленого горошку. Допомагав йому Андрій Шараскінкіборг Донецького аеропорту, позивний Богема, народний депутат України. 



Атмосферу свята доповнили пісні та танці від фолькльорного гурту «Горина», що досліжує, вивчає та популяризує традиційну поліську музичну культуру в Україні, ще з 1979 року! Лауреат та дипломант всеукраїнських та міжнародних конкурсів та фестивалів, художній керівник Людмила Вострікова.




Ведучим свята був Micik Gonibez та його програма українських треків «УКРОТЕКА» доповнить музичну програму події. Ді-джей, ведучий, організатор та співорганізатор багатьох івентів, фестивалів, концертів, open-air по всій Україні. Співзасновник лейблу україномовної музики Gonivo Records та засновник серії україномовних вечірок.



 

Заряджали енергією та драйвом львівський гурт «Joryj Kłoc» (Йорий Клоц). Вони визначають свою творчість в одному реченні: «Український обрядовий хіп-хоп дайбоже-етно-чорт». Навіть найбільш стійкі, нездатні вистояти під їхню музику, яка часто дивує енергією, яскравим гумором та свіжими інтерпретаціями. До складу входять чотири позитивно-закручені хлопці, які поєднують в своїй музиці все те, що здавалося б, неможливо поєднати. Експериментують з традиційними українськими піснями перевіряючи витривалість інструментів, таких як гуцульський барабан, колісна ліра, альт і гітара




Під час фестивалю постійно діяла ярмарка-продаж крафтових виробів з Рівненщини - мацика, сирів, риби, варення, трав, а також фуд-корт з регіональними стравами та напоями. Всі відвідувачі мали змогу придбати продукти додому та скуштувати під час фестивалю.



ВІДЕО З ФЕСТИВАЛЮ 

???? Подія відбулася у межах міжнародного проєкту «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна і Рівного», який здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».
За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.