Мандруючи Україною, обов’язково завітайте на Рівненщину. Рекомендуємо зробити фото у тунелі «Кохання» та у Парку історичної реконструкції  «Городище Оствиця», відвідати величні замки в Острозі та Дубно, побачити місця, де народилися Улас Самчук, Леонард Бернстайн та Костянтин Острозький, відвідати найстаріші дуби в Україні та майстерню, де створюють «серпанок», скуштувати мацик, дикий мед з бортнів та традиційні страви, що єднають покоління.

Гастрономічний туризм набуває все більшої популярності в Україні та світі. Особливе місце у ньому займає традиційна кухня, відтворенні забуті рецепти прабабусь у поєднанні з природними надбанням краю.

У межах проєкту “Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного” команда ГО “Агенція сталого розвитку міста” досліджує та шукає автентичні рецепти, які б можна було рекомендувати тим, хто хоче відкрити для себе смак місцевої рівненської традиційної кухні.

Ми відкриваємо рубрику рецептів регіональної кулінарної спадщини. Пропонуємо для справжніх гурманів спробувати приготувати вдома п’ять автентичних страв, що споконвіків готували на Рівненщині, а після карантину - скуштувати у ресторанах міста Рівне та області. Запропоновані рецепти - це лише частина страв, які внесено до кулінарного каталогу “Смакуй рівненське: автентичні страви та напої”. Першим пропонуємо вам рецепт родзинки кулінарії регіону - рецепт делікатесу “мацик”.
 


 

МАЦИК

Цікавим є джерело походження назви цієї страви. Впродовж періоду, коли міхур з м’ясом висів на горищі господині час від часу мацали його (від поліського діалектичного “мацати” — натискати пальцями рук), перевіряючи на готовність. Від цього і пішла назва “мацик”. Важливо, що готувати мацик починали перед Колядьми (Різдвом) і споживати не раніше початку косовиці (сінокос), адже саме за правильного температурного режиму та “гуляння” вітру на горищі мацик не псувався і якісно висихав.

 

ІНГРЕДІЄНТИ

 5 кг свинини

(частина лопатки, стегна)

1 сечовий міхур свинячий або 1 шлунок

200 грам солі

50 грам чорного перцю

20 г сушеного лаврового листа 1 ч.л. лимонної кислоти

1,5 л води

 

ПРИГОТУВАННЯ МАЦИКА

Сечовий міхур добре промити холодною водою, вивернути навиворіт та легко ножем вичистити. Очищений міхур замочити на 5-7 годин в розчині холодної води та лимонної кислоти. Після цього добре промити холодною водою. М’ясо порізати великими шматками та покласти у велику миску. До м’яса додати сіль, мелений чорний перець та шматки лаврового листя. Все добре вимішати руками та міцно начинити міхур м’ясом, щоб не було повітря всередині. Отвір в міхурі щільно зашити або зав’язати ниткою. Мацик майже готовий. Наповнений міхур підвішуємо в добре провітрюваному приміщенні, найкраще - на горищі. Через 6-8 місяців м’ясо готове до споживання.

 

 

  

Рецепт отримано с.Сварицевичі, Дубровицького району Рівненської області, з епіцентру виникнення традиції приготування мацику. 



Проєкт «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного» створено та реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст несе відповідальність лише ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.