Сьогодні хочемо розповісти про цікаві заняття, які нерозривно пов'язані з деревами та з тим, як звучить наше місто.

Бьордвочінг (від англ. bird + watch) (англ. birdwatching, синонім — birding) – це дозвілля, яке поєднує активний відпочинок та любительську орнітологію – спостереження та вивчення птахів.

???? Якщо ти спостерігаєш за птахами під час прогулянки або інших справ, ти – вже бьордвочер_ка. Також цікаво спостерігати за допомогою бінокля, фотоапарата чи іншого оптичного пристрою.

???? Ми підготували кілька порад для вдалого бьордвотчінгу!

1. Будьте тихими. Птахи легко здригаються від гучних звуків.

2. Уникайте різких рухів, адже вони лякають птахів.

3. Слідуйте за зграєю птахів. У певні сезони багато дрібних співочих птахів приєднуються до зграй змішаних видів, як для захисту, так і для полегшення пошуку їжі.

4. Вивчення середовища проживання: парки, водойми, чагарники, поля за містом тощо. Те, що ви побачите, значною мірою залежать від того, куди ви підете.

5. Наберіться терпіння. Спостереження за птахами часто полягає у терпінні та очікуванні, поки птахи покажуть себе.

6. Сонце за спиною. Це не завжди можливо, але намагайтеся рухатися так, щоб сонце було позаду вас, так набагато легше побачити та ідентифікувати птахів, а не їх чорні силуети.

7. Птахів можна зацікавити. Спробуйте техніку "пішинг "- це симуляція звуків, що можуть привернути увагу птахів. Це дрібні, скрипучі звуки, коли ви цілуєте тильну сторону долоні або видаєте низький свистковий звук, продуваючи повітря крізь закриті зуби, або стисніть зуби, розкрийте губи і прошепотіть слово "пішшш". Також приманювати птахів можна записами їхніх же голосів. Більшість птахів доволі активно реагує на голос (залежить від сезону, виду, статусу птаха і т.д.). Дуже хороший сайт з голосами птахів - xeno-canto.org.

8. Уникайте одягу яскравих кольорів. У багатьох птахів поганий кольоровий зір, але яскравий одяг викаже вас.

9. Озирніться навколо. Багато спостерігачів за птахами, зосереджені на зграї в чагарниках, забувають подивитися на інші місця проживання навколо них: на дерева чи у небо.

10. Не наближайтеся до гнізд та маленьких пташенят.

???????? Також існує поняття бьордлісенінгу (bird-listening)- більшість птахів, особливо в лісових умовах, ми чуємо ще до того, як їх бачимо. Не потрібно бути експертом_кою, щоб помітити, що птахи видають найрізноманітніші звуки. Деякі з цих звуків ніжні та приємні. Інші звуки можуть дратувати.

???? Але чому вони це роблять? Птахи не співають і не пищать для нашої насолоди (або суму). Співочі птахи вокалізують, щоб спілкуватися між собою.

Окрім науки, bird-listening можна застосувати у медитативних процесах, коли ви просто сидите у парку, концентруєтеся на звуках навколишнього середовища та для вас Місто шумить інакше разом з птахами.

???? Радимо спробувати додаток-визначник птахів Merlin від Cornell.

???? А якщо ви хочете розпізнати пташку за голосом є додаток Birdsong App від Shazam.

???? Місто Рівне без пташок буде звучати зовсім інакше.

У нас мешкають граки (а не ворони), голуби, горобці, сичі, сови, мухоловки, дятли, солов'ї, вивільги, жайворонки, дрозди, зяблики, кропив'янки, шпаки, синиці та інші види.

Яких птахів ви спостерігали у Рівному?

???? Дякуємо за консультацію та поради Влад Гедзюк

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному 
#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше