Щоб дерева були красивими, щоб шкідники не з’явилися, щоб не було порожнини, щоб було, бо так треба, так сусід зробив, так завжди робимо...
І досі часто можна побачити, що зрізи замазують фарбою, що дерева навесні білять, а в дупла закладають бетон чи інше будівельне сміття.

???? Забігаючи наперед: ні-ні-ні! Ні одна із вищезазначених процедур користі дереву не несе. Тепер давайте детальніше.

Побілка стовбурів дерев
Дуже суперечлива на наших теренах тема. Тож, давайте прояснимо.

1️⃣ Якщо говорити про знищення шкідників, то в сучасному світі є чимало способів та засобів безпечно обробити дерево, не замазуючи його вапном.
2️⃣ Побілка, якщо і здійснюється, то лише для плодоносних дерев, і лише вкінці зими-на початку березня, коли це ще має сенс. А найважливішою побілкою взагалі є осіння, і ця тема має ряд нюансів, але ми не будемо їх розглядати, адже, в будь-якому випадку, все це працює саме для садів, фруктових дерев тощо, але аж ніяк не для міських дерев.
3️⃣ Побілка дерев - це одне з найбільш неефективних для міста занять, на яке витрачають чимало зусиль, кошти та людські ресурси. Така практика досі існує лише на пострадянських теренах.
4️⃣ Вапно має агресивну дію на дерево. При великій концентрації воно може завдати опіків і пошкодити кору, після чого дерева часто хворіють. А якщо до розчину ще й додати мідний купорос, то може виникнути перенасичення ґрунту міддю.
Як ми зазначали вище, білити вапном можна лише плодові дерева в садах і лише з дотриманням низки чітких вимог, інакше шкоди буде більше, ніж користі.
5️⃣ Білити дерева заборонено законодавством України: ця норма прописана у «Правилах утримання зелених насаджень у населених пунктах України». Зокрема, пунктом 9.1.17 забороняється білити вапном декоративні дерева і малі архітектурні форми.

❗️Отже, підсумовуємо: ні, білити дерева у містах не потрібно, і це немає ніякої користі. Дерева і так красиві, їх не потрібно додатково «прикрашати» побілкою.
Давайте руйнувати міфи,а не дерева, та поширювати правильні методи догляду за міськими насадженнями, які справді йдуть на користь, а не чинять ще більшу шкоду.

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному
#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше