Міф 6. “Дерев і так багато, навіщо їх рахувати”

???? “ - Навіщо витрачати міські гроші на облік дерев? Це не так важливо, адже у місті є більші проблеми!..”

Зустрічались із подібними думками? Як ви могли зрозуміти із попередніх дописів та нашого проєкту - це не так. Але сьогодні поговоримо детальніше, чому ж таки варто рахувати міські дерева?

1️⃣ Почнемо з того, що зелені насадження - це елемент благоустрою міста. Це майно міста і щоб системно та ефективно керувати цим ресурсом - потрібно інвентаризувати дерева, щоб моніторити їх стан та знати, хто за них відповідальний.

2️⃣ Доглядати за деревами потрібно, адже вони також руйнуються як споруди чи комунікації або інші елементи благоустрою. Законодавчо врегульовано: як і де садити дерева, порядок видалення, правила утримання, нормативи скільки повинно бути на кожного жителя міста тощо.

3️⃣ Бюджет міста у Рівному передбачає орієнтовно 30 мільйонів, які ідуть на озеленення у рік. Підприємства, які мають парки, сквери та інші зелені зони на балансі, забезпечені фінансуванням на утримання зелених насаджень: догляд, висадки квітів та інших рослин, косіння трави тощо. Для раціонального та ефективного використання бюджетних коштів, потрібно мати облік дерев, щоб розуміти куди пріоритетно направляти кошти, щоб підтримувати зелені зони у доброму стані та розвивати міське озеленення.

Минулого року, за досвідом Львова, в Рівному було тестово впроваджено інспектування дерев. Активісти Екологічного центру ПДМ, НУВГП, Саду історій та відділу екології управління економіки міста Рівне спільно з волонтерами розпочали облік дерев з внесенням їх на платформу [https://inspectree.net/map](https://inspectree.net/map).Волонтерськими силами наразі позначили 5240 дерев, також доповнюючи позначки інформацією про вид, вік, розміри та стан дерева і які дії бажано виконати з ним. Зібрані дані аналізують і відповідно планують заходи: висадки, видалення, лікування тощо.

✅ Підсумуємо: які є причини “рахувати дерева” у місті та ввести облік зелених насаджень?

- міська влада та жителі міста будуть знати кількість дерев, відслідковувати який їх стан, вік, фіксувати вид насаджень, їх вартість для заміни;

- всім буде відомо у кого на балансі знаходиться дерево, хто відповідальний за його утримання;

- буде зрозуміло якого догляду потребують ті чи інші насадження, а де необхідна заміна;

- ця інформація буде доступна для аналізу та дозволить фахівцям спрогнозувати, який має бути розвиток зелених зон та якими є потреби міста в адаптації до змін клімату;

???? Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному

#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше