Міф 5. «Дерева може доглядати будь-хто, хто вміє користуватись пилкою»

???? Чи йдете ви до хірурга, коли у вас кашель? Або - до перукаря, коли потрібна операція? Ні. Але ж, що один, що інший — вміють різати. Так само і з деревами. Якщо залучаємо спеціаліста чи сусіда керуючись тим, що він просто може тримати пилку в руках, то і будемо мати поруйновані, хворі від такого «догляду» дерева у місті.

❗️ «Фахова обрізка — це найкраще, що ви можете зробити для дерева, погана обрізка — найгірше» (с).

???? Доглядати крону дерева, лікувати дерево має спеціальний фахівець — арборист! Що ж таке арбористика, і хто такий арборист? Розберімось ????

• Арбористика — це догляд за деревами в урбанізованому середовищі (міському просторі), це така собі ціла система знань та практичних заходів, мета яких розпізнати, лікувати й запобігти хворобам та пошкодженням дерев.

• Арборист (лат. arbor - дерево) — це фахівець з обслуговування та догляду за деревами як за індивідуальними організмами (за лісовими спільнотами ж зазвичай доглядають лісники). Арборист повинен мати спеціальну відповідну освіту.

???? Бачимо, що у функції арбориста також входять обрізки. Тоді чим же ж відрізняються обрізки комунальників, до яких ми звикли, від обрізок арбориста?

???? Відповідаємо. Професія арбориста споріднена з професіями озеленювача, лісника та ландшафтного дизайнера, але принципово відрізняється від них.

Озеленювач займається садінням дерев і рослин, ландшафтний дизайнер продумує загальну концепцію їх висаджування. А фахівець з арбористики стежить за станом здоров’я дерев.

???? Лісник займається збереженням лісового масиву. Арборист же ж займається кожним деревом окремо. Якщо дерево у місті хворіє, він ретельно оглядає його, ставить діагноз, планує заходи та проводить лікування.

⛑ Арборист проводить планове обстеження дерев (моніторинг), сезонну санітарну обрізку, формує крони, за необхідності обробляє рани, виявляє аварійні дерева тощо.

Проводить каблінг – зміцнення дерева розтяжками, скріплення розвилок.

І лише у випадку, якщо дерево врятувати неможливо, арборист його «видаляє», тобто спилює та викорчовує пень. А натомість — садить нове.

???? Як бачите, догляд за деревом — це системний та цілісний підхід!

• Ось чому для видалення дерева у місті законом передбачена ціла процедура. В яку входить комплексна оцінка стану дерева комісією із фахівців. Таке рішення не приймається будь-яким жителем міста, якому просто заважає дерево.

А бездумне та несанкціоноване видалення дерев у місті повинне нести за собою відповідальність. А для цього потрібен облік дерев. Але це вже окрема тема для #руйнуємоміфи_анедерева.

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному

#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше