Міф 4. “Хворі дерева треба зрізати!

❗️ Хворі дерева треба лікувати! — ось, як пропонуємо розставити акценти ми, і пояснимо, чому далеко не завжди єдине рішення для хворого дерева це видалення.

???? У дерев, як і у людей, теж виникає багато різних хвороб. Більшість з яких пов'язані з неправильною висадкою саджанця низької якості, непрофесійним доглядом чи його відсутністю взагалі. Правильні лікарі та доглядачі для таких дерев - це арбористи.

???? Візьмемо для прикладу каштани, які зараз часто атакуються мінуючою міллю.

Ця міль не так руйнівна як-от неправильні обрізки, гриби і шкідники, які потрапляють у саме дерево і поширюють інфекцію всередині. Потрібно просто покращити умови для розвитку рослини: не допускати варварських зрізів, обрізка має супроводжуватися обробкою ран, поливати та збільшити лунку навколо для доступу води. Здорове дерево каштану зможе успішно боротися з міллю самостійно.

???? Після неправильних обрізок дерева стають слабшими, після лікування та правильної обрізки — сильнішими та витривалішими. Наприклад, омела завжди з легкістю захоплює і виснажує саме ослаблене дерево, бо воно вже менш стійке до навколишніх впливів.

???? Деревам у міському середовищі живеться нелегко. А скільки функцій ми на них покладаємо:

- тінь нам потрібна та зменшення температури влітку у місті,

- і кисню побільше, кондиціонування повітря, поглинання вуглекислого газу та підвищена вологість повітря (свіжість),

- і затримка пилу та твердих частинок, фільтрацію повітря,

- і акумулювання води під час зливи, зменшення повені на вулицях,

- і плоди та дім для птахів,

- і естетика міських вулиць та просторів.

???? Можна ж посадити нове дерево замість хворого!

❗️ Але насправді дерево стає повноцінно корисним для міста з часом.

???? Неможливо навіть порівняти користь, яку несе місту дерево, якому 40, 60, 100 років, і щойно посаджений саджанець, навіть якщо йому 8-10 років!

???? Лише доросле, здорове дерево у віці від 25 років здатне здійснювати всі ці функції, а це добра третина життя людини.

Але свого захисного призначення не можуть виконувати хворі, пригнічені дерева, які замість правильного догляду від арбористів, піддаються обрізці й топінгам від людей без належних знань, але з інструментом. Дерево, яке виживає після варварського втручання, усі сили спрямовує на себе. Тому нам в місті дерева потрібні доглянуті, здорові та життєздатні!

???? Людину, яка хворіє, ми не знищуємо, а скеровуємо до лікарів, і забезпечуємо догляд для того, щоб вона могла одужати і продовжувати свою повноцінну діяльність. З деревом все точно так само, розумієте?

❣️ Якщо ми з вами запам'ятаємо, що дерево — це живий організм, → тоді змінимо ставлення до нього, → тоді ж і будемо дбати, аби дерева доглядали спеціальні “лікарі” — арбористи → тоді ж і зникнуть масові видалення корисних місту дерев → і зрештою всі ми залишимось у виграші.

???? А які стереотипи чули про дерева ви? Давайте розбиратися з усіма питаннями разом. #руйнуємоміфи_анедерева.

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста , ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному 

#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше