???? #руйнуємоміфи_анедерева
Міф 3. “Немає різниці як обрізати крону дерева - все одно ж відросте”

❗️Різниця є. І дуже значна. Пояснюємо.

Обрізка дерева – це процедура, яка дозволяє надати кроні дерева необхідної охайної форми або видалити аварійні гілки. Обов’язково проводиться спеціалістами, а не сусідом з бензопилою.

???? Існують три основні типи обрізки, що є етапом догляду міського озеленення:

1️⃣ Формувальна. Проводиться для молодих саджанців, допомагаючи їм правильно сформувати свою молоду крону. Проводиться кілька років підряд після висадки. Також використовується до лінійної посадки, щоб надати естетичного ландшафтного вигляду.

2️⃣ Санітарна. Проводиться раз в три роки, або за потреби (при негоді). Дерево чиститься від сухих, аварійних гілок, уражених омелою або грибами.

3️⃣ Омолоджувальна. Проводиться, щоб врятувати дерево, яке вже починає гинути (можна визначити за всиханням верхівки дерева). Обрізається до 20% крони, щоб дати можливість дереву оновитися.

⛔️ І є КРОНУВАННЯ - варварська обрізка дерев до стовбура. Дуже популярна серед рівнян. Кронування - це коли з дерева зрізається більше 30% листяної маси гілок, це вже обшморг крони до ступеня не припинення росту, але значного ослаблення дерева. До 50% - це обшморг крони до припинення росту самого дерева.

???? У Рівному часто зрізають саме всю крону, лишаючи лише стовбур. Потім дерево рятуючись випускає безліч водяних пагонів, але вони не є гілками, і не виконують своїх функцій. А люди думають, що дерево відросло, а воно помирає. Після кронування дерево живе 2-5 років, хоча могло б ще 100-200 років прожити.

???? Окрім того, якщо неправильно кронувати дерево та зрізати великі пристовбурові гілки, без належного оброблення зрізів, то туди потрапляють вода, сніг, бактерії, шкідники, гриби, - це все разом руйнує стовбур дерева, його серцевину.

???? Моторошна, проте вдала аналогія: якщо відрубати руку людині - вона не відросте, якщо рану не обробити - починається зараження.

???? Дереву потрібна періодична чистка - від сухих гілок, або з метою формування крони, тощо. Але ця обрізка має проводитись правильно та обов’язково із подальшою обробкою зрізів. Для того, щоб дерево було здоровим його лікують, а не кронують!

???? Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному

#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше