Ми всі знаємо, як перебування на природі змушує нас почуватись краще, бо практикуємо це століттями. Звуки лісу, аромат дерев, сонячне світло, що проникає крізь листя, свіже чисте повітря - ці речі дають нам відчуття комфорту. Вони полегшують стрес, забирають занепокоєння, допомагають розслабитися і мислити чіткіше. Перебування на природі може відновити наш настрій, повернути нам енергію та життєвий тонус, освіжити та омолодити нас.

???? Доктор Цін Лі науково дослідив наші відчуття від цих процесів у своїй книзі "Лісові ванни: Як дерева можуть допомогти вам знайти здоров’я та щастя".

" В Японії ми практикуємо щось, що називається лісовим купанням, або shinrin-yoku японською. "Шінрін" японською "ліс", а йоку - "ванна". Отже, шинрін-йоку - це купання в лісовій атмосфері або прийняття в лісі наших почуттів.

???? Не фізичні вправи, не походи, не пробіжки - просте перебування на природі та задіяні органи чуття - зору, слуху, смаку, нюху та дотику.

Шінрін-йоку - як міст.

Відкриваючи наші почуття, процес заповнює розрив між нами та природою.

Ми ніколи не були настільки далекими від природи. До 2050 року, за прогнозами, 66% населення світу мешкатимуть у містах. Згідно з дослідженнями, європейці проводять 87% свого часу у приміщеннях.

☀️ Але хороша новина полягає в тому, що навіть невелика кількість часу в природі може вплинути на наше здоров’я. Двогодинна лісова ванна допоможе вам відключитись від технологій і сповільнитися. Це приведе вас до стану моменту, зніме стрес і розслабить. Численні дослідження, які проводив доктор Цін Лі, показали, що шинрін-йоку має справжню користь для здоров’я.

⭐️ Покрокова інструкція для лісових купань:

???? Спочатку знайдіть місце. Переконайтеся, що ви залишили телефон, навушники та камеру вдома. Ви будете йти безцільно і повільно. Вам не потрібні будь-які пристрої. Нехай ваше тіло буде вашим орієнтиром. Послухайте, куди воно захоче вас завести. Не поспішайте. Якщо ви нікуди не прийдете - нічого страшного - насолоджуйтесь звуками та запахами природи на місці.

???? Ключ до розкриття сили лісу - у п’яти чуттях. Нехай природа потрапляє до вас через вуха, очі, ніс, рот, руки та ноги. Послухайте спів птахів і вітер, що шелестить у листі дерев. Подивіться на різні відтінки зелені і сонячне світло, що просіюється крізь гілки. Понюхайте аромат лісу та вдихніть природну ароматерапію фітонцидів.

???? Спробуйте смак свіжості повітря, роблячи глибокі вдихи. Покладіть руки на стовбур дерева. Обійміть його. Ляжте на землю. Абсорбуйте аромат лісу та звільніть своє почуття радості та спокою. Це ваше шосте почуття, стан душі. Тепер ви з природою. Ви перейшли міст до щастя.

???? Що стосується пошуку місця для спокою та розслаблення, то універсального рішення не існує. Важливо знайти місце, яке вам підходить. Якщо ви любите запах вогкої землі, ви будете спокійні там, де це забезпечує природний ландшафт. Тоді ефект буде потужнішим. Можливо, у вас є місце в сільській місцевості, яке нагадує вам про ваше дитинство або про щасливі часи в минулому. Ці місця будуть для вас особливими, а зв’язок із ними буде міцним.

???? Ось деякі речі, якими займаються люди у парках: прогулянки, йога, пікніки, медитація, дихальні вправи, ароматерапія, мистецькі класи та кераміка, скандинавська ходьба та спостереження за рослинами та птахами.

???? ???? Купатися в лісі можна в будь-якій точці світу - скрізь, де є дерева; у спекотну або холодну погоду; під дощем, сонцем чи снігом. Вам навіть не потрібен ліс. Дізнавшись, як це робити, можна практикувати шинрін-йоку де завгодно - у сусідньому парку або у своєму саду. Просто шукайте місце, де є дерева."

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" Сад історій в Рівному

#ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше