Давайте руйнувати міфи, а не дерева!

 

Щопонеділка ми будемо розвінчувати стереотипи та судження, які пов'язані з життям міських дерев, під рубрикою #руйнуємоміфи_анедерева.

Міф 1. "Дерево є, було і буде. Для чого стільки метушні навколо?"

А ми нагадуємо, що дерево - це живий організм, який постійно росте (уявляєш?! постійно!), як корінням, так і своєю кроною-гілками. Надзвичайно важливо усвідомлювати, що:

???? Дерево потребує достатньо води та простору, тому важливо продумувати місця висадки завчасно, щоб не руйнувати підземні та наземні міські комунікації, не асфальтувати та не бетонувати його коріння.

???? Дерево потребує догляду та уваги. Якщо дерево має сухі гілки чи омелу, чи потрібно сформувати правильно крону - їх очищають спеціальні служби, а не сусід з бензопилою. Халатність людини, шкідники, природні явища, травми (наприклад від автомобіля) та агресивне міське середовище, викликають різноманітні хвороби дерев, що потребує належного лікування.

???? Якщо дерево аварійне чи зламалося в негоду, то його потрібно замінити на інше (саме по собі дерево не виросте!). Тому важливо моніторити стан дерев у місті, планувати нові висадки, створювати нові парки та озеленювати вулиці. Для того, щоб виростити велике дерево з широкою кроною потрібно мінімум 30-40 років (залежно від виду). Це 30-40 років твого життя.

???? Дерево все відчуває, тому забивати цвяхи для табличок у стовбур, прив'язувати банери навколо стовбура, що з часом аж вростаються у саму кору, зливати сік берези чи залишати зрізи гілок без обробки - не можна. Дерево стає слабшим.

Якщо ми запам'ятаємо, що дерево - це живий організм, тоді змінимо ставлення до нього. А які стереотипи чули про дерева ви? Допоможемо розібратися з усіма питаннями разом. #руйнуємоміфи_анедерева.

Проєкт відбувається за фінансової підтримки Український культурний фонд та реалізовується командами ГО @Агенція сталого розвитку міста, ГО "Зелена Альтернатива" @Сад історій в Рівному #ЗапідтримкиУКФ #створюємоможливості #містошумитьінакше