Надали допомогу мешканцям і ВПО Харківщини, Сумщини і Чернігівщини: розповідаємо про соціально-психологічну діяльність мобільних бригад, гуманітарну допомогу та тренінги для організацій громадянського суспільства

ГО «Джерело надії України», ГО «Агенція сталого розвитку міста», БО БФ «Хай Тех» успішно завершили масштабний соціально-гуманітарний проєкт «Екстрена допомога вразливим категоріям населення в північно-східних регіонах України», спрямований на підтримку вразливих верств населення у північно-східних областях України. 

За чотири місяці активної роботи у Харківській, Сумській та Чернігівській областях ми вплинули на життя 4000 осіб. Завдяки отриманим знанням та інструментам представники громадського сектору масштабують свою допомогу вразливим категоріям населення.

Гуманітарну допомогу отримали 1000 осіб з прикордонних територій, а саме Білопільської, Краснопільської, Юнаківської та інших громад. Це відображає значний вплив проєкту на місцеве населення. Серед отримувачів допомоги були ті, хто пережив окупацію, змушений був залишити свої домівки, малозабезпечені, неповні та багатодітні родини, особи, що постраждали від насильства та експлуатації, люди похилого віку, особи з інвалідністю, вагітні жінки, мешканці шелтерів, безробітні та ті, хто має хронічні захворювання. Продуктові набори стали не лише джерелом харчування, а й символом підтримки та співчуття для багатьох місцевих сімей у важкі зимові місяці. «Дякую за допомогу у цей скрутний час. Малозабезпеченим людям та особам похилого віку, що живуть біля кордону, останні місяці особливо тяжко дістати продукти та гігієнічні набори. Завдяки вашій підтримці ми почуваємося краще і віримо у світле майбутнє», — поділилася вдячністю Тетяна Бідненко, яка проживає на Сумщині.

Понад 2700 осіб звернулися за психологічною, юридичною та соціальною підтримкою до мобільних бригад. Це свідчить про велике значення надання таких послуг серед місцевого населення, яке в першу чергу потребує допомоги у подоланні стресових ситуацій та травм, здобутих за останні два роки. Фахівці надали необхідні інструменти самодопомоги та психологічну підтримку для подолання труднощів та відновлення психічного стану населення. «Консультації фахівців надали нашій родині підтримку та розуміння. Ми не лише в групі змогли обговорити болючі питання, а ще й отримали практичні поради та практики для самодопомоги», - поділилася Наталія Ломакіна та її родина з Чернігівщини, яка звернулася по допомогу.

У рамках проєкту було проведено навчальні тренінги для 60 організацій громадянського суспільства та 100 їх працівників. Отримані знання та інструменти сприяють більш ефективній допомозі вразливим категоріям населення, протидії гендерно зумовленому і домашньому насильству, залученню фінансування на здійснення соціально-гуманітарних проєктів. Вивчені нові методи та стратегії допоможуть організаціям краще реагувати на потреби спільнот у складних умовах сьогодення. Костянтин і Марія Лиганенко, представники ГО «Наступне Покоління 21», зазначають: «Інформація на тренінгу була актуальною та адаптованою під сучасні реалії ОГС. Особливо цінним було навчання з написання грантових заявок, яке було зрозумілим і доступним як для досвідчених людей, так і для новачків. Навчання допомогло побачити власні сильні та слабкі сторони, змотивувало рухатися вперед і розвивати спроможність своєї організації. Увесь матеріал подавався на прикладі кейсів, а навчики ми відточкували на практичних завданнях, які є нашими реальними проєктами».

«Наш проєкт — це не просто допомога. Це вияв поваги та підтримки до тих, хто пережив важкі випробування і гуманітарну кризу. Кожен наш крок у напрямку полегшення страждань та підтримки вразливих категорій населення є важливим кроком у будівництві кращого майбутнього для всіх», - прокоментувала Олена Хмельник, національна координаторка проєкту.

Саме завдяки партнерству ГО «Джерело надії України» (м.Вінниця), ГО «Агенція сталого розвитку міста» (м.Рівне), БО БФ «Хай Тех» (м.Суми) ми змогли надати допомогу і підтримку жителям та ВПО Харківщини, Сумщини та Чернігівщини. Наша спільна робота посприяла  покращенню якості життя, фізичного та психічного здоров'я вразливих категорія населення, а також забезпечила людей засобами до існування у цих регіонах. 

 

 Довідково

Проєкт «Екстрена допомога вразливим категоріям населення в північно-східних регіонах України» реалізується Джерелом Надії у партнерстві з Mercy Corps за фінансової підтримки уряду Великої Британії

Даний проєкт можливий завдяки стратегічному партнерству ГО «Джерело надії України» (м.Вінниця), ГО «Агенція сталого розвитку міста» (м.Рівне), БО БФ «Хай Тех» (м.Суми) на національному рівні.


Для отримання детальної інформації щодо участі в заходах просимо звертатися до комунікаційниці проєкту Валерії Ісай, lera.isai25@gmail.com ; щодо партнерства в проєкті - до координаторки проєкту Олени Хмельник olena.khmelnyk@springofhope.org.ua.