Рівняни вивчали досвід Вінниці у сфері культурно-туристичного середовища

Культурна спільнота Рівного упродовж трьох днів (11-13 травня) переймала досвід діяльності та розвитку культурних інституцій Вінниці у межах реалізації проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного» та програми #EU4Сulture в Україні. 

Творці культури Рівного відвідали Вінницю, та ближче познайомилися із досвідом міста у розвитку культури та туризму, збереження архітектурних пам’яток, переосмислення міських просторів, промоції міста та про діяльність в умовах війни. Зокрема, представники рівненського культурного осередку мали зустрічі з керівництвом Вінницької міської ради, аби почути як налагоджена взаємодія влади, бізнесу та громадського сектору. Рівняни з середини побачили як працює Департамент культури Вінниці, Департамент маркетингу та туризму міста, Офіс туризму Вінниці та комунальне підприємство «Інститут розвитку міст».


Метою візиту до міста Вінниця були саме обмін досвідом, пошук натхнення та майбутніх  партнерств. Адже, основним із векторів реалізації «Стратегія розвитку культури Рівного» є динамічна спроможність та розвиток культурного середовища нашого міста, навчання та обмінні візити до інших міст спільноти культурних менеджерів та митців Рівного, аби професійно зростати, надихати та творити нові спільні проєкти.  Організаторами проєкту «Стратегія розвитку культури Рівного» є Управління культури та туризму ВК Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста».
 


Під час візиту учасники делегації мали можливість обрати напрям у культурі Вінниці, з яким найбільше хотів би познайомитися. Таким чином, хтось потрапив до простору сучасного мистецтва «ПІЧ» та громадської організації «Plai», хтось відвідав приватний центр творчості «Дивосвіт», або Музей Коцюбинського, Молодіжний простір «Квадрат», Міський палац мистецтва, ЦМБ тощо.

ВІДЕО
Вінницькі колеги дуже привітно та дружньо прийняли рівнян та підготували неймовірну та  насичену програму. Окрім вивчення роботи культурних інституцій, стейкхолдери культури Рівного відвідали чимало музеїв, галерей, екскурсій та навіть побували на прем'єрі вистави «Неперевершена» у театрі ім. М. Садовського. Особливо цікавими стали екскурсія катакомбами Костелу Святої Діви Марії Ангельської, у Музей міста Вінниці, Музей трамвая Вінниці та Національний музей-садиба М. Пирогова.

Ця поїздка була неймовірно продуктивною та корисною для обидвох сторін. Діячі культури Рівного надихнулися новими ідеями та вже готуються втілювати їх у нові креативні проєкти для розвитку культурного простору свого міста. А також з нетерпінням чекають вінницьких колег для представлення власних культурних надбань.

Нагадаємо, що у Рівному з 2021 року реалізується проєкт «Стратегія розвитку культури Рівного» за підтримки #ЕU4Culture, де було вперше розроблено та написано секторальну стратегію міста у сфері культури. Рівне стало одним з трьох міст України, яке отримало таку можливість.Митці, освітяни, представники державних установ культури міста та області, громадських організацій, креативних індустрій та бізнесу, журналісти, що пишуть про культуру, молодіжні ініціативи - всі, хто свідомо підтримує культуру у Рівному приєдналися до спільного моделювання майбутнього на наступні 10 років. Ознайомитися з текстом документу можна детальніше ось тут:
https://culture-rivne.com.ua/about/strategy

Створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст несе відповідальність  лише управління культури та туризму ВК Рівненської міської ради та ГО «Агенція сталого розвитку міста», і він не відображає позиції Європейського Союзу.

Проєкт «Стратегія розвитку культури Рівного» відбувається за фінансової підтримки Європейського союзу в межах програми «EU4Culture», що реалізується Goethe-Institut, Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français en Géorgie».