Навчання для стейкхолдерів культури у Любліні

Навчання у Любліні про підприємництво та менеджмент у сфері культури. У тренінгу, що відбувся у межах програми #EU4culture, взяли участь культурні менеджерки, представниці державного та приватного сектору культури з Рівного, Вінниці та Одеси.

Спільно з тренерками Anna Petrova та Maryna Hovorukhina наша команда з Рівного дізналися про важливість та роль креативних індустрій у розвитку культури, глобальні тенденції у сфері культури, креативних індустрій. Учасниці працювали над визначенням цільової аудиторії, пошуку своєї пропозиції цінності, створення культурного продукту на основі бізнес-моделі Canvas, яким має бути маркетинг та комунікації. Навчилися презентувати свої ідеї через просування свого регіону та міста.

Рівняни приїхали заряджені! Впевнені, що здобуті знання та знайомства надихнуть на нові проєкти для Рівного.


 

Навчання "Міжнародні культурні проєкти для України".  Представниці культурного сектору Рівного, Вінниці та Одеси нещодавно відвідали триденний інтенсив #EU4Culture у Любліні з розвитку міжнародної співпраці у сфері культури та креативних індустрій.

Завдяки цьому тренінгу учасниці покращили свою здатність будувати ефективні міжнародні партнерства та залучати ресурси для них. Як зосередити зусилля на збереженні та підтримці творчої спільноти та культурної спадщини українських міст у воєнний час, а також активізації потенціалу у повоєнному регіональному розвитку. Яку роль у цьому відіграють саме стратегії культурного розвитку українських міст.

До речі, з повним документом Стратегія розвитку культури Рівного який напрацювали у 2021-2022 роках для нашого міста, можна ознайомитися тут: https://culture-rivne.com.ua/about/strategy

Ще кілька інсайтів з навчального інтенсиву від учасниць з Рівного:

- Культура - це про вміння жити разом та створювати суспільне благо. Це те чим живе людина, це те чим ми відрізняємось від інших живих істот. Це наше вміння говорити та писати. Культура - здатність самоосмислення, створення та передачі сенсів.

- Стратегія це певна філософія створення суспільного блага. Створення спільних дій і заходів.

-  Культурою не можна управляти! Культура це вільний доступ до мистецтва. Влада створює можливості та платформи, а не рамки. Митці мають мати свободу творчості та самовираження. Європейські практики спрямовані на свободу у мистецтві.

- Зараз дуже великий запит включеності іноземців до української культури, залученість до вивчення мови. Європа хоче "живої" долученості до української культури. Не просто бачити щось, а спробувати те, що нам звичне (готувати традиційні страви / вишивати / ліпити / плести з соломи / співати тощо).

- Сьогодні для України (саме під час війни) відкрите вікно можливостей: залучення грантових коштів на культуру, підтягнути те, що просідає, показати себе світу, промоція вже того що маємо.

Навчитися дивитися на свій культурний продукт як світ дивиться (про доступність, кроссекторальність, нові форми та змісти).

???????? Навчання відбулося у межах програми #EU4Culture, що фінансується Європейським Союзом та реалізується Goethe-Institut, Czech Centers, Danish Cultural Institute та Institut Français en Géorgie.